loading...

Sunday, January 3, 2021

Sumpor je neophodan u prolećnoj prihrani pšenice !

pšenicaSumpor je neophodan – U svojoj ishrani biljke koriste vrlo veliki broj elemenata i to uglavnom poreklom iz zemljišta u vidu mineralnih soli i vode. Jedan veći broj spada u grupu neophodnih (esencijalnih), dok se drugi ubrajaju u korisne.

Pod neophodnim elementima smatraju se oni koji zadovoljavaju sledeće fiziološke kriterijume:

    • ako nedostaje ovaj element biljka nije u stanju da završi svoj životni ciklus (bilo vegetativnu ili reproduktivnu fazu),
    • nedostatak elemenata izaziva karakteristične promene u životu biljke, koja može biti otklonjena samo dodavanjem tog elementa u hranljivi medijum ili direktnom aplikacijom,
    • element mora direktno učestvovati u ishrani biljaka i njegovo delovanje mora na taj način biti ispoljeno, a ne od nekog sekundarnog efekte
U fiziologiji biljaka, odnosno njihovoj ishrani, uobičajena je podela neophodnih elemenata na makroelemente i mikroelemente. U grupu makroelemenata spadaju: C, O, H, N, P, K, Ca, S i Mg, a grupu mikroelemenata sačinjavaju: Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo i Co. Ovakva podela nije terminološki najadekvatnija jer se ne radi o „velikim“ i „malim“ elementima, već o količinama koje su potrebne biljkama za njihov razvoj. Otuda se u stručnoj literaturi, kada je reč o mikroelementima , koriste i termini Trace Element, Spurenelemente, Oligoelement, mikrohranjivi element, koji tačnije izražavaju njihovu kvantitativnu ulogu u ishrani biljaka.

 Sumpor je neophodan u prolećnoj prihrani

Poslednjih sedmica na terenu PSSS Smederevo, a verujem i na terenima drugih službi, pojavilo se azotno đubrivo sa velikim procentom sumpora. U nekim azotnim mineralnim đubrivima ga ima i do 30%. Proizvođači pre svega se pitaju kakvu će reakciju napraviti na usevima strnih žita pre svega, a i kod primene za jare useve. SUMPOR se ubraja u grupu sekundarnih makroelemenata. Izuzetno je važan element za sve žive organizme, otuda njegov sadržaj u biljkama ima važan značaj za zdravlje ljudi i životinja. Ima presudnu ulogu u izgradnji proteina i povećava sadržaj proteina kod biljaka. Ima višestruki značaj za pravilan razvoj biljaka, utiče na bolje iskorišćavanje azota i povećanje njegovog sadržaja u biljkama, povećava otpornost biljaka prema patogenim organizmima i značajno utiče na otpornost na stresne uslove kao sto su suše, visoke i niske temperature.

Vodorastvoran je i samim tim za biljke pristupačan i lako usvojiv. Istraživanje uticaja sumpora na prinos i kvalitet zrna kukuruza sa ciljem da se utvrdi kako navodnjavanje kukuruza termalnom vodom koja je prirodno obogaćena sumporom je sprovodio mr. Dragan Tomić i Suzana Perošević. Oni su utvrdili da je korišćenje ovakve vode imalo uticaj na povećanje prinosa. čak je povećanje prinosa bilo veće na kiselim zemljištima nego na neutralnim i sa većim procentom humusa. Takođe bitno reći da sumpor pomaže povećanju procenta lako pristupačnog fosfora, ali zbog oslobađanja sumporne kiseline i vodonikovog jona, prilikom primene (amosulfana i sličnih) što utiče na Ph vrednost zemljišta tako što ga zakišeljava.

Preporuka je da se na kiselim zemljištima izbegava upotreba ovakvih mineralnih đubriva ili da se smanji upotreba na minimum.


No comments:

Post a Comment