loading...

Sunday, January 10, 2021

Mehanizacija tokom zime mora biti zaštićena!!!

 


Zemjodelska mehanizacija | Скопjе




Mehanizacija tokom zime –  Veoma često možemo videti u ekonomskim dvorištima naših poljoprivrednih domaćinstava nezaštićenu i zapuštenu poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine. Mnogi kvarovi i neispravnosti uzrokovani su upravo nedomaćinskim čuvanjem i neadekvatnom brigom o mašinama u koje su uložena značajna materijalna sredstva.

Nije dovoljno parkirati traktor, kombajn ili bilo koju priključnu mašinu pod nadstrešnicu, garažu ili još gore pod vedrim nebom i ostaviti ga do proleća.


Mehanizacija tokom zime

  • Prvo moramo pregledati mašinu, uveriti se da je u ispravnom stanju a zatim je očistiti, osušiti i podmazati. Ove radnje osiguraće da vlaga koja uzrokuje koroziju ne bude u blizini vitalnih delova mašine, pa samim tim sprečava rdju na osovinama ležajevima i drugim pokretnim delovima što kasnije može prouzrokovati kvarove i zastoje u radu, materijalne troškove i smanjenje vrednosti naše mehanizacije.
  • Najbolji način pranja mašina je pranje mlazom vode pod visokim pritiskom i sušenje pojedinih delova komprimovanim vazduhom. Ulaganje u kompresor i uredjaj za pranje nije velika investicija i sigurno će se brzo vratiti kroz smanjenje troškova za popravljanje i održavanje mašina.
  • Neki delovi mašina kritičniji su od drugih. Na kombajnu, na primer, važno je odstraniti nečistoće oko ležajeva i svako nakupljanje slame oko ležajeva. Druga kritična tačka je spremnik za zrno i mesto gde je postavljen motor. To je opasno jer suva slama na tim mestima iduće sezone može izazvati požar.
  • Važno je osušiti mašine ali isto toliko je važno i čuvati ih suve tokom zime. Plužne daske i druge manje osetljive delove namazati preradjenim uljem a ležajeve i važnije sklopove podmazati specijalnim sredstvima. Posle podmazivanja pokrenuti mašine da bi se mast ravnomerno nanela i zaštitila sve delove ležaja. U toku zime povremeno treba mašine pustiti u rad ili ih kratkotrajno pokrenuti.

Važni saveti

Ako ostavite heder na kombajnu spustite ga na drvene podloške da bi se smanjio pritisak u hidrauličnom sklopu.

  1. Uvucite klipove hidrauličnih cilindara na mašinama da bi se sprečilo zamrzavanje.
  2. Pri spremanju mašina sa pogonskim remenjem smanjiti napetost remenja jer će se prilikom hladjenja prirodno skratiti i istegnuti.
  3. Lance poskidati i staviti ih u posudu sa preradjenim uljem.
  4. Proveriti preporučeni pritisak u gumama i ukloniti mast i ulje sa guma.
  5. Proveriti akomulatore i poskidati kablove za napajanje, dopuniti ih destilovanom vodom.
  6. Rezervoar goriva napuniti da bi se sprečila kondenzacija i korozija sa unutrašnje strane.
  7. Vodu u sistemu za hladjenje zameniti antifrizom
  8. Na novijim mašinama i uredjajima proveriti garancije i servisne knjižice, kao i uputstva za održavanje.
  9. Sprečiti pristup glodarima do vitalnih sklopova, pogodnim materijalom zatvoriti ulaze sistema za ventilaciju ili slične otvore ili postaviti otrovne mamke.


No comments:

Post a Comment