loading...

Wednesday, January 6, 2021

Traminac crveni – vino koje Vam daruje najbolje od grožđa

 Traminac crveni je sorta koja ne daje velike prinose u berbi, ali daje velika vina koja se piju kada su značajni datumi u životu vinoljubaca. Podnosi mraz, srednje kasna sorta, relativno otporna na bolesti.

Traminac crveni – autor Biljana Nikolić PSSS Smederevo

Potiče iz Tramina u južnom Tirolu, Severna Italija. Sorta je poznata u celom svetu. Gaji se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Ruskoj Federaciji idr. Kod nas se gaji u Vojvodini i mestimično u ostalim vinogorjima Srbije. Čokot je srednje bujan. Vrh mladog lastara je vunast, bronzasto zelen, prošaran crvenom bojom. Zreo lastar je srednje debljine, s kratkim internodijama sivo smeđe boje i neznatno tamnijim kolencima. Odrasli list mali ili srednje veličine, ceo ili trodelan, širi nego duži.

Peteljkin sinus suženog oblika slova ,,V,,. Lice lista tamno zelene boje, malotraminac produktivnost čokota naborano, mehurasto, golo. Naličje lista paučinasto sivkasto zelene boje. Po obodu liske zupci su neujednačeni, mali i tupi. Nervi crvenkasti sa obe strane. Peteljka kratka, tanka i crvenkasta. Cvet morfološki i funkcionalno hemafroditan. Grozd mali, kupast, ređe valjkast, zbijen, sa kratkom peteljkom. Bobica mala, okruglasta, u zbijenom grozdu neznatno izdužena, debele pokožice sa dosta tačkica, obilnim pepeljkom i slabo izraženim ili neizraženim pupkom. Grožđe sazreva u II epohi. Srednje pozna sorta. Koeficijent rodnosti 1,1-1,2. Svrstava se u slabo prinosne sorte. Prinos grožđa varira od 5.000-10.000 kg/ha, što zavisi od klonova i primenjenih ampelotehničkih mera.

Traminac crveni

Rezidba je mešovita i duga. Lukovi se režu na 8-12 okaca. Pogodni su svi uzgojni oblici koji omogućavaju primenu mešovite i duge rezidbe. Odgovaraju joj rastresita, propusna, umereno plodna, krečna i toplija zemljišta. Srednje je otporna prema plamenjači, a osetljiva prema pepelnici i sivoj plesni. U odnosu na jake zimske mrazeve spada u red najotpornijih sorti. Okca izmrzavaju na -20°C do -24°C. Ima dobar afinitet sa loznim podlogama Kober 5BB, Teleki 8B i dr. Preporučena i rejonirana sorta za vrhunska vina sa geografskim poreklom. Pokazuje dobre karakteristike vina u svim vinogorjima zemlje.

No comments:

Post a Comment