loading...

Wednesday, January 13, 2021

Jagnjenje ovaca – šta raditi, kako pomoći?

 Jagnjenje ovaca je prirodan proces i u 90% slučajeva se odvija bez nekih posebnih problema i pomoći čobanina. To ne znači da ne treba ovci pomoć u pojedinim slučajevima, pošto znamo da ovce daju blizance pa često i trojke. U ovakvim slučajevima porođaj potraje duže pa samim tim je čovekova pomoć neophodna.

Znaci jagnjenja

  1. Ovca se odvaja od drugih grla u stadu i drži se po strani
  2. Stidnica je nabubrela crvenkaste boje, a vime je nabreklo
  3. Ovca ispoljava uznemirenost i uzbuđenost, često udara nogama po podu i slabije uzima hranu
  4. Sluzav iscedak iz stidnice pojavljuje se nekoliko dana pre jagnjenja
  5. Ovca često leže, ustaje, zabacuje glavu unazad, koluta glavom i oblizuje usta
  6. Na 2- 3 dana pred jagnjenje trbuh se naglo spušta, a gladne jame su jako izražene,
  7. Ovca takođe vrlo često mokri, uznemirena je i bleji.

Za uspešno bavljenje ovčarstvom i ostvarivanje dobrih rezultata u ovoj proizvodnji od izuzetnog značaja je stalan nadzor stada – prisustvo čoveka. Veliki broj jagnjadi pa i ovaca ugine usled nedostatka prisustva i pomoći odgajivača (čobanina) u momentu jagnjenja.

Razlozi zbog koji se često dešava ovakav ishod su sledeći:

  • Ovca ne prihvata svoje jagnje po porođaju napušta ga i ono ugine od hladnoće i gladi. To se naročito dešava kod prvojagnjenica i slabo hranjenih ovaca – loša kondicija pa je i instinkt materinstva slabo izražen ili su iscrpljene od teškog porođaja pa se odmaraju.
  • Nevitalno rođeno jagnje, ne može da ustane da bi uzelo kolostrum i ugine od gladi pošto oslabi instinkt za sisanje.
  • U slučaju dugog i teškog jagnjenja ili zbog zapušavanja disajnih kanala sluzom jako često dolazi do uginjavanja ukoliko nema prisutnog čobanina da pruži pomoć.
  • Ukoliko je jagnje jedinac, ono je i krupnije ili zauzima nepravilan položaj, u tim slučajevima jagnjenje bez pomoći čoveka vrlo često uginjava.

Jagnjenje ovaca – šta raditi, kako pomoći?

Normalno jagnjenje

Ukoliko je sve normalno, jagnjenje traje od 15-40 minuta, u situacijama kada se nešto komplikuje potraje duže, 1-2 časa. Ovce se najčešće jagnje u večernjim časovima u intervalu od 17-21 h. Tokom jagnjenja ovca najčešće leži, ali može i stajati što je najčešće u završnoj fazi porođaja istiskuje plod. Pri jagnjenju najpre se pojavljuje vodenjak, koji pod uticajem porođajnih napora puca a zatim se istiskuje plod. Ako je položaj ploda pravilan najpre izlaze prednje noge između kojih se nalazi glava a zatim i celo telo.

Ukoliko je ovca slaba ili iscrpljena, porođajni napori su takođe slabi, pa joj se mora pomoći povlačenjem za prednje noge kada se jave naponi ali sa povlačenjem treba prestati čim prestane ovca da daje napone. Dešava se da je jagnje okrenuto suprotno zadnjim nogama prema izlazu pa ako se porođaj produži dolazi do ugušenja ploda. Ukoliko se radi o prvojagnjenici ovakav položaj ploda može da stvori probleme i dovede do uginuća jagnjadi pa i ovce.

Ukoliko ovca ima blizance pa i više jagnjadi, to se ponavlja dok svi ne budu istisnuti. Tada uglavnom porođajni naponi se smanjuju i prestaju, ali se ponovo javljaju slabijeg intenziteta kako bi se izbacila i posteljica.

Zbog toga je potrebno pratiti tok jagnjenja, i ako je on normalan, nije potrebna nikakva pomoć od strane odgajivača. Ukoliko se porođaj iz bilo kog razloga oduži, a nismo u mogućnosti da ovci pomognemo, što pre treba potražiti pomoć stručnog lica.

porozne kosti jagnjad jagnjenje ovca mleko british milkship ishrana bremenitih podsticaji 2018. ovce bremenitost ishrana ovaca tov ovaca

Ako se ovce jagnje u periodu kada još idu na pašu, ovčar mora pažljivo da posmatra svoje stado naročito pre isterivanja na pašnjak da bi se ovce koje “najavljuju” jagnjenje ostavile u ovčarniku.

U najvećem broju slučajeva jagnjenje se odvija normalno, na prirodan način. Međutim, ima slučajeva kada je jagnjenje teško i kada je pomoć neminovna. Ovčar mora da bude spreman da pomogne ukoliko se jagnjenje produži duže od 1h.

Tri osnovne stvari se moraju u tom slučaju ispoštovati:

  1. Pravilan položaj ovce,
  2. Higijena i
  3. Nežnost i strpljivost

Ako se poštuju ova tri pravila i vrlo malo praktičnog znanja, gotovo uvek je moguće spasti ovcu i jagnje. Odgajivač mora oprati ruke i namazati. Takođe treba oprati deo oko stidnice ovce vodom i sapunom. Ulje (zejtin) treba izbegavati u većoj količini jer vrši nadražaj materice.

Jagnjenje

Ukoliko je položaj jagnjeta pravilan, to znači da su dve prednje noge i deo glave vidljivi, dok smetnja pri porođaju može da bude prouzrokovana krupnoćom jagnjeta. U tom slučaju jagnje mora da izvučemo pažljivo vezivanjem za prednje noge užetom. Povlačenje užeta mora da se poklapa sa porođajnim naponima ovce. U isto vreme sa slobodnom rukom odgajivač maže uljem stidnicu i širi porođajne kanale prstima. Ako prednje noge i glava nisu vidljivi, a istovremeno položaj jagnjeta nepravilan, ovčar mora pokušati da uvlačenjem ruke unutar ovce dovede plod u normalan položaj. Ovaj postupak mora biti urađen sa puno nežnosti i opreznosti kako ne bi oštetili nežno tkivo materice i vagine.

Utvrđivanje disanja

Posle porođaja, ovca oliže jagnje i osuši, ukoliko toga ne bude, čobanin osuši jagnje sa suvom slamom i oslobodi najpre od sluzi sa nozdrva, kako ne bi došlo do gušenja. Ako je pri teškom porođaju jagnje nevitalno ili jedva pokazuje znake života, treba mu obrisati nozdrve i pristupiti oživljavanju putem veštačkog disanja-masažom.
Pupčana vrpca


 


No comments:

Post a Comment